מחלת קטרקט

הגדרה
קטרקט (ירוד) הוא מצב שכיח בו מופיעה עכירות בעדשת העין, הגורמת להפרעה בראייה.
בעין בריאה העדשה, הממקדת את קרני האור, שקופה לחלוטין וכך מקבלת תמונה חדשה וברורה. בעין עם קטרקט העכירות בעדשה גורמת להפרעה בראייה, אשר הולכת ומחמירה ככל שהעכירות בולטת יותר.
הסיבות להופעת קטרקט
1. גיל מתקדם – הסיבה השכיחה ביותר.
2.שינויים מטבוליים – סכרת, מחלות מטבוליות והפרעות תזונתיות.
3.חבלות ישירות לעין – חבלות כהות או חודרות.
4.קטרקט מולד – לרוב עקב סיבה גנטית.
5.תרופות הניתנות לאורך זמן באופן סיסטמי או מקומית לעין-לדוגמא: סטרואידים.
6.חשיפה ממושכת לשמש ללא הגנה מתאימה תגרום להופעת הקטרקט בגיל צעיר יותר.
הסימנים הקליניים האופייניים לקטרקט

1. תלונות הסובל מקטרקט: סנוור, טשטוש ראייה המתקדם בהדרגה, ירידה ביכולת הראייה בלילה, צורך תכוף בהחלפת המשקפיים, כפל ראייה בעין אחת, צורך בתאורה חזקה לקריאה, שינוי בראיית צבעים.
2. ממצאי הבדיקה הרפואית – ירידה בחדות הראייה, עכירות בעדשה, קושי בבדיקת קרקעית העין.

Cataracts
הטיפול בקטרקט
בשלב הראשון של הקטרקט, שלב בו העכירות היא קלה, ניתן לטפל בבעיה ע"י החלפת המשקפיים.
בשלב המתקדם יותר, שלב בו העכירות היא בולטת, לא ניתן להתגבר על ההפרעה עם משקפיים והפעילות היום יומית של הסובל מקטרקט מופרעת.
ניתוח הקטרקט בשלב בו התופעה גורמת לירידה בחדות הראייה ולהפרעה בתפקודו היום יומי של האדם חשוב מאוד לשמירה על אורך חייו התקין, על עצמאותו ועל בטיחותו. חדות ראייה לקויה יכולה לגרום להיתקלויות במכשולים, לנפילות וחבלות, לנהיגה או חציית כביש לא בטוחים ועוד.
בשלב זה הטיפול הוא חיוני והוא ניתוחי. במקרים רבים התופעה היא דו-עינית ויש צורך לנתח את שתי העיניים. כל עין תנותח בנפרד ולרוב תנותח קודם העין בה הקטרקט מפריע יותר. ניתוח העין השנייה יבוצע רק לאחר החלמה מלאה מהניתוח של העין הראשונה.
ניתוח הקטרקט בשלב בו התופעה גורמת לירידה בחדות הראייה והפרעה לתפקוד היום יומי של האדם חשוב מאוד לשמירה על בטיחותו.
בדיקות טרום ניתוחיות

הבדיקות הטרום ניתוחיות כוללות בדיקות ע"י רופא המשפחה, רופא העיניים ואופטומטריסט מומחה.
רופא משפחה מבצע בדיקות מצב תפקודו ובריאותו הכללי של המנותח והערכת התאמתו לניתוח בהרדמה מקומית ו/או כללית (95% מניתוחי הקטרקט מתבצעים בהרדמה מקומית).
רופא עיניים מבצע בדיקת עיניים מלאה לשלילת מחלות אחרות הגורמות לירידה בראייה ואישור האבחנה של קטרקט.

אצל אופטומטריסט מומחה מבצעים מדידות הכוללות: מדידת תשבורת העין (רפרקציה), קמירות הקרנית (קרטומטריה) ואורך גלגל העין – לצורך קביעת כוחה התשבורתי של העדשה המלאכותית אשר תושתל במהלך הניתוח.
ניתוח הקטרקט
כאמור, הרוב המוחלט של ניתוחי הקטרקט מתבצעים בהרדמה מקומית, הניתנת ע"י טפטוף טיפות עיניים או ג'ל וזריקות מקומיות. הניתוח מתבצע דרך מיקרוסקופ, בחדר ניתוח, בתנאי סטריליזציה מלאים. במהלך הניתוח מבצע המנתח חתך קטן בן מ"מ בודדים, דרכו נשאבת החוצה העדשה הטבעית העכורה ומוכנסת העדשה המלאכותית למקום בו הייתה מונחת קודם לכן העדשה הטבעית.
משך הניתוח הוא לרוב 20 עד 60 דקות ואין צורך באשפוז אחריו. רוב המנותחים ישוחררו לביתם מספר שעות לאחר הניתוח, ויוזמנו לביקורת ביום למחרת.
העדשות המלאכותיות התוך עיניות, המושתלות היום, כוללות שני סוגים עיקריים:
עדשות קשיחות – עדשות מחומרים סינטטיים קשיחים, הדורשות הכנת חתך גדול יותר להכנסתן (5 מ"מ לפחות) ולעיתים סגירתו ע"י תפרים.
עדשות מתקפלות – עדשות מחומרים סינטטיים רכים, המאפשרים את קיפולם והזרקתם לעין דרך החתך המזערי. עם הכנסתן לעין הן נפתחות לגודלן המקורי ותופסות את מקומן בעין.
טיפול אחר ניתוחי
1. חבישת העין-מומלצת לרוב רק ב-24 שעות ראשונות לאחר הניתוח.
2. מגן לעין-מומלץ בשבוע הראשון לאחר הניתוח בשעות השינה. במהלך היום יכול החולה להסתפק במשקפיים שלו או בשקפי שמש כמגן.
3. טיפול אנטיביוטי ואנטי דלקתי מקומי בטיפות – למניעת זיהום ו/או תגובה דלקתית בולטת. הטיפול כולל שילוב של טיפות אנטיביוטיקה רחבת טווח עם טיפות אנטי דלקתיות.
4. טיפול נוגד כאב (אנלגטי) מקומי בטיפות – להקלת כאב במידה וקיים.
5. טיפול להורדת לחץ תוך עיני – טיפות אלה אינן ניתנות באופן שגרתי לאחר הניתוח, אלא במקרים בהם עלה הלחץ התוך עיני לאחר הניתוח. בחולי גלאוקומה שכיח יותר לראות עלייה של הלחץ התוך עיני לאחר הניתוח .

המעקב אחר ניתוחי המקובל כולל בדיקת העין למחרת הניתוח, בדיקת ביקורת שבוע לאחר מכן ובדיקה חודש לאחר הניתוח.
המלצות להתנהגות בריאותית לאחר ניתוח קטרקט
א. המנותח אינו מוגבל במיוחד לאחר הניתוח ויכול לשוב לאורח חייו הרגיל תוך מספר ימים. עם זאת, מומלץ כי לא ייחשף לפעילות פיזית מאומצת ויימנע מהרמת משאות כבדים בשבועיים הראשונים לאחר הניתוח בכדי לאפשר לעין החלמה מלאה ותקינה.
ב. למניעת זיהום מומלץ כי המנותח יימנע מהרטבת העין במקלחת בשבוע הראשון, יימנע מחשיפה לאבק או לכלוך אחר וימתין לאישור רופא העיניים בטרם יכנס לשחייה בים או בבריכה.
ג. מומלץ לא לשפשף את העין או ללחוץ עליה.
ד. על המנותח לשמור על ידיים נקיות בעת נגיעה כלשהי בעין ובמיוחד בעת הזלפת הטיפות.
ה. בניגוב העין אין להשתמש בפד או בצמר גפן יותר מפעם אחת.
ו. ביציאה מהבית מומלץ להרכיב משקפי שמש .
ז. חשוב לזכור כי בכל מקרה של הופעת כאב או טשטוש ראייה בולטים בעין המנותחת יש לפנות לבדיקת רופא עיניים דחופה.
התאמת משקפיים לאחר הניתוח
התאמת משקפיים לאחר הניתוח תתבצע לפי הצורך ולאחר שחלפו לפחות 4-6 שבועות מהניתוח. חלק מהחולים יזדקקו למשקפיים לראייה למרחק בלבד, חלק מהחולים יזדקקו למשקפי קריאה בלבד וחלק למשקפיים לרחוק ולקרוב.
היעדר יכולת המיקוד (אקומודציה) יכול ליצור בעיה אצל מנותחים צעירים, המאבדים את יכולת המיקוד הטובה והטבעית שלהם בעקבות הניתוח ובעקבות כך יתכן כי יזדקקו למשקפי קריאה אחרי הניתוח.